dimarts, 13 de gener del 2009

Llicències


Continuant amb lo de la guerra dels softwares entra a debat la guerra de llicencies.

Aquesta guerra només porta a problemes per als usuaris. Un dels problemes principals és que cada companyia usa un tipus d'arxiu concret que només pot obrir el seu programa, fet que complica l'ús de softwares alternatius que no contiguin una cessió de la llicencia necessaria. Com que aquest tipus de cessions no s'usen quasi, els usuaris ens trobem amb problemes per obrir arxius. Una de les extensions amb les que els estudiants de Blanquerna ens trobem més sobint es el ".docx" o el ".pptx" ja que l'Office ho guarda per defecte així. És pot guardar en formats estandards com el ".doc" però amb una perdua de qualitat i opcions segons el programa, i no cal dir que no tothom sap canviar la extensió.

Microsoft sempre ha volgut tenir el monopoli i amb polítiques com aquesta ho intenta conseguir. Posar traves informaticament ajuda a que l'usuari es bloquegi i acabi, erroneament, pensant que només els productes de Microsoft són els únics que no els donen problemes. (Com a curiositat dir que Microsoft també discrimina en l'idioma, ja que encara que tinguis el català per idioma predeterminat, quan comences un document nou l'idioma que et surt es l'espanyol)

Hi han programes de codi obert com el Openoffice que també accepta els "docx." però aquest fet comporta certs problemes, ja que com el Word de l'Office és una llicencia privada de codi ocult, fa que els programadors hagin conseguit que els arxius s'obrin a través de l'intent / error, però podem trobar que no acabin de ser com el que haviem creat originariament. I amb els arxius "pptx." no els obre, o si el forces a obrir-los et surt el teu treball totalment esberzerat.


En resum, Microsoft té unes llicències per a protegir l'empresa, i linux i tot el software relacionat amb ell tenen llicències destinades a protegir els drets de l'usuari. David contra Goliat.

Algun dia David creixerà, madurarà i destruirà Goliat... I s'estalviara moooooolts diners en compra i actualitzacions de llicències.

Atentament indignat...

Arnau





Pregunta oberta a qui llegeixi....

Per què Blanquerna segueix usant Windows quant tots els programes que aprenem a usar són gratuits i estan per a Linux [per a totes les versions (Ubuntu, Suze, Red Hat, Debian, Unix...)]